Повідомлення МихМих » 05 травня 2015, 08:42
У мене склалося таке загальне враження.
1. Одні не бачать принципової різниці між повною і частковою непрохідністю. Інші вважають, что час покаже, є механічна причина чи немає.
2. В середньому ми схильні чекати кілька днів. Дехто чекає тільки кілька годин.
3. Переважна більшість ніколи їх не використовувала.
4. Контраст корисний в терапевтичних цілях через свою осмолярність. Особливо корисний при частковій непрохідності.
5. Антибіотики не користуються популярністю. Але ніхто не заперечує мікробну транслокацію, так що питання з антибіотиками залишається відкритим.
6. Більшість здоює в шлунок, меншість іншими способами. Особисто я думаю, що декомпресія через ентеротомію перетворює майже чисту операцію в забруднену. Чи треба робити декомпресію взагалі ? Закриття живота під напругою може давати зростання внутрішньочеревного тиску до 20 мм рт.ст., а показник в 15 мм рт.ст. уже серйозно впливає на дихання, серце, нирки, вісцеральний кровотік.
7. Я підтримую в мінімалістів в питанні розсічення спайок. Менше розсічень, менше перфорацій, менше крововтрата, менше шансів отримати післяопераційну непрохідність і ще більшу злукову хворобу.
8. Нічого не використовується.
9. Я думаю, в майбутньому ми все ж таки будемо широко використовувати антиадгезивні системи.
10. Загальна думка - тягнути з такими хворими не треба. Лапароскопічна хірургія - хороший варіант.
11. Дехто вказує на КТ і лапароскопію.